Skattesvindlare rör om i Tyskland

Vad handlar egentligen cum-ex om och varför är det bra att ha en advokat med sig när det kommer till ekobrott av olika slag?

 

När det kommer till ekobrott kan det bli en rad olika påföljder, därför bör du som anklagad och misstänkt alltid anlita en bra försvarsadvokat. Sådana behöver förmodligen de som står ansvariga för att medverka i mångmiljardbedrägeri med skatt som påståtts ha skett i Tyskland. En av de bankerna som är misstänkta att varit deltagande i svindleriet är ingen annan än svenska SEB. I Dagens Nyheter går det att läsa om hur detta skattebedrägeri, som kallas för cum-ex, haft som syfte att plundra, där investerare blir rikare och det på skattebetalares bekostnad. Förklarat i artikeln går det till på följande sätt:

 

Cum-ex är en vidareutveckling av ett gammalt, väletablerat upplägg där inhemska och utländska investerare byter aktieinnehav med varandra kring tidpunkten för utdelning, med syfte att betala mindre skatt på utbetalningarna.

 

Det innebär att flera parter kan kräva tillbaka skatt på en och samma aktieutdelning, även de som inte äger aktierna.

Ingen är delgiven misstanke om brott på SEB

Än så länge är inge på SEB delgiven misstanke om brott, samtidigt som den svenska banken inte förnekar affären. De menar dock att upplägget inte sett ut på det sätt som det beskrivs. Mer om detta går det att läsa om i denna artikel från Svenska Dagbladet där en tysk toppadvokat och insider berättar om metoden som användes för att lyckas med skattesvindleriet. Även i Dagens Industri går det att läsa om hur en tidigare chef vid SEB i Tyskland är misstänkt i den tyska utredningen i aktielåneaffärer som syftar till att få tillbaka skatt som inte har betalats.