Spel i Europa

I Sverige finns det som bekant ett statligt spelmonopol, som gör att endast statens företag Svenska spel och dess dotterbolag får arrangera spel om pengar. Det är dock tillåtet för andra, bl.a. politiska partier och ideella organisationer, att arrangera lotterier. Att i privat regi erbjuda spel som exempelvis poker online är dock inte tillåtet.

Hur ser det då ut i övriga Europa? För att jämföra med Sverige kan vi titta på två länder, varav det ena är med i EU sedan länge, och det andra har valt att stå utanför. Länderna ifråga är Frankrike och Norge.

Frankrike

Spel om pengar övervakas i Frankrike av tre myndigheter: Pari Mutuel Urbain (PMU), Française des Jeux (FDJ) och Autorité de régulation des jeux en ligne (ARJEL). Uppdelningen på tre myndigheter säger en del om spelandets historia i Frankrike: PMU övervakar spel på hästar, FDJ vadslagning och lotterier, och ARJEL spel på nätet. Den sistnämnda myndigheten instiftades efter att EU-kommissionen kommit med synpunkter på den franska spelpolitiken, och landet som en följd av detta tillåtit att spelbolag från andra EU-länder etablerar sig i landet. ARJEL delar nu ut licenser till företag som erbjuder vadslagning på sportevenemang, spel på hästar och online-poker. Däremot tillåts inte casino-spel, eftersom dessa anses vara helt turbaserade och därmed för beroendeframkallande.

Norge

Den norska situationen liknar än mer den svenska. De statliga bolagen Norsk Tipping och Norsk Rikstoto är de enda som får erbjuda gambling till de norska medborgarna. Något licenssystem finns inte. Privata pokerturneringar är tillåtna, om de inte arrangeras av kommersiella intressen. Norska medborgare som vinner pengar i andra länder måste även betala vinstskatt i Norge, och norska regeringen har infört en lag som tvingar norska banker att avslå utbetalningar från betal- och kreditkort till utländska banker.