Därför borde ni gifta er

Att gifta sig är omgivet av ett romantiskt skimmer. Det är ju naturligtvis härligt, och precis som det ska vara, men det finns även andra fördelar med att vara gift, speciellt om ni har barn.

Oavsett om ni vill ordna ett stort bröllop, eller om ni vill gifta er enskilt är äktenskapet och den juridik som omger det lika mycket värd. Att investera i klassiska vigselringar från https://www.efvaattling.com/sv/produkter/ringar/vigselringar/ är ett smart val. Då får ni klassiska ringar som håller hela ert liv tillsammans. Att ha en ring är också en vacker påminnelse om att du är gift.

Juridiska fördelar med att vara gift

giftMånga hoppar över att gifta sig och fortsätter att vara sambos livet ut. Faktum är att bara omkring hälften av alla par gifter sig innan femtio års ålder. Det är visserligen siffror som gäller för finska Österbotten, men siffrorna ser ungefär likadana ut i Sverige. Faktum är dock att om ni har bestämt er för att leva tillsammans så finns det allt att vinna på att vara gift. Kanske vill du inte tänka på vad som händer om ni skulle skilja er eller om en av er skulle gå bort. Det är dock viktigt att göra det. Vid en skilsmässa när ni är gifta har du rätt till hälften, något som inte gäller på samma sätt när du är sambo. När du är gift räknas du som en enhet med din partner. All er egendom är med andra ord gemensam oavsett vem som betalat för den. I ett samboförhållande är all egendom istället personlig. Det kan till exempel innebära att du kan bli bostadslös vid en skilsmässa om du bor tillsammans med en sambo som äger er bostad. En annan viktigt aspekt är att du inte automatiskt ärver din sambo om hon eller han skulle dö. Vid samboskap går istället arvet till eventuellt gemensamma barn, särkullsbarn eller närmaste släkting. Vissa vill vänta med att gifta sig tills dess att corona är över. Det kan dock vara smart att gifta sig redan nu och hålla en fest när pandemin är över. Många ordnar så kallade drop in-vigslar för snabba vigslar. Det är ett smart sätt att gifta dig på om du inte vill lägga så mycket tid vid själva bröllopsförberedelserna.

Rättigheter som gift

  • Rätt till hälften vid bodelning
  • Rätt till arv
  • Rätt att överlåta pension

Extra viktigt för kvinnor

lagTraditionellt sett har kvinnor tjänat mindre än män och ägt färre bostäder. Även om det sakta jämnas ut så är samhället fortfarande ojämställt. En kvinna som är ogift men har en sambo och till exempel har tagit hand om barnen medan partner jobbat har tyvärr rätt till väldigt lite efter en separation. Det är vad man brukar kalla en kvinnofälla. När du är gift har även din partner en möjlighet att göra en överlåtelse på en del av sin pension för att jämna ut inkomstskillnaderna mellan er. Tyvärr har många kvinnor som levts som sambos i många år plötsligt stått utan någonting när en separation varit ett faktum. Genom att gifta sig kan kvinnor säkra sin trygghet och få sin del vid en skilsmässa. Naturligtvis gäller det också män om förhållandena är omvända.