Vad säger din revisor om Brexit?

Har du hunnit fundera på om din verksamhet eller företag på något sätt påverkas av Brexit? Det är det många som gör, men det är inte alltid lätt att förutspå vad som faktiskt skulle ske. Detta eftersom det inte finns något direkt uträdersavtal än som pekar i någon riktning. Såhär kan du göra för att förbereda ditt företag på Brexit. 

För att man som företagsidkare ska kunna förutspå om ens verksamhet skulle påverkas av globala händelser måste man ha en tydlig riktning kring hur det faktiskt kommer se ut. Detta är själva problemet med Brexit: det finns än så länge inget avtal som säger hur företag som är verksamma i eller utanför Storbritannien kommer agera. Det absolut bästa du kan göra är att rådfråga med din revisor: den är nämligen insatt i alla tänkbara scenarion som kan komma att ske i och med Storbritanniens utträde ur EU-samarbetet. Har du ingen revisor kan vi rekommendera https://www.grantthornton.se/ som är van vid både större och mindre företag, internationellt som nationellt. Många företag ”rustar” på olika sätt just nu.

Detta kan din revisor

Även om du kanske bara verkar nationellt så kan ditt företag komma att påverkas av ett engelskt utträde ur EU. Hur det kommer se ut är det dock mycket svårt att säga generellt. Det beror på vilken bransch du jobbar i, om du har internationella kunder eller om du har någon leverantör som på något sätt i din produktionskedja berör Storbritannien. Det din revisor kan göra är att titta på just din bransch och ge dig olika scenarion du kan förhålla dig till. Det är bra att vara ett steg före, för just nu ser det ut att bli ett väldigt svajigt utträde ur EU. På Tullverket har man samlat några texter som på olika sätt lägger fram scenarion, med deal – or no deal-brexit.

Många menar att svenska företag kan råka ut för en stor chock vid Brexit. Det här vet man mer eller mindre:

  • 8200 svenska jobb kommer drabbas
  • Svensk BNP kommer minska med 18 miljarder
  • Svensk export kommer hämma tillväxten

Hur hårt just din verksamhet skulle drabbas är svårt att säga, utan det är något du får diskutera med en revisor. Det finns även de som menar att deras verksamhet kommer gynnas av Brexit. Ta upp detta med din revisor!