Klimatmötet, Peking och framtiden

När det kommer till världen och hur vi människor lever så vill vi leva så bra det bara går med så bra standard som det bara går. Men, ska man vara krass så går det inte att världens länder blir allt bättre. Jorden mäktar inte med så nu krävs det att både enskilda individer och länder tar ansvar. 

999316-carbon-dioxideIbland kan det kännas som om vi människor tror att vi har fler jordar än vad vi egentligen har. Många forskare brukar prata om att jorden och referera till ekonomi och ekonomiska termer. För, vi människor skövlar träd, borrar efter olja och fiskar upp fiskarna i haven och jorden ger och ger. Men, nu börjar jorden ta tillbaka och kräva in ränta på det vi lånat och när vi inte betalar i form av att ta det lugnare så ser jorden till att vi åker på olika naturkatastrofer. Klimatmötet i Paris kan nu gå till historien som ett lyckat möte skriver dn.se. Eller ”lyckat” enligt vissa. Men vad man kan konstatera är att alla 195 länder nu är överens och skrivit under. Någon som aldrig tidigare inträffat. Förhoppningsvis är detta ett tecken på att alla länder vill framåt, men sedan är det viktigt att se resultat och att man ser förändring. Samtidigt som mötet öppnades  fylldes Peking av stark smog, och kanske var det det som fick alla världens länder att skriva under?

Peking i smog

I samband med det stora klimatmötet i Paris drabbades Peking av en otroligt stark smog. Smogen innehöll 20 gånger mer hälsovådliga partiklar än det som världshälsoorganisationen anser vara hälsosamt. Vad man gjorde i Peking är något som aldrig tidigare skett, de hissade upp beredskapen till en orange varning, alltså den näst högsta och beordrade alla pekingbor – 22,5 miljon invånare att stanna hemma. Förhoppningsvis är detta något som aldrig mer kommer att inträffa igen. Men vi människor har en lång väg kvar att gå.

Den enskilda individen

Att lägga alla ägg hos myndigheter fungerar inte. För att få en bättre värld måste alla människor som bor på jorden tänka till och hjälpas åt. Det kan vara allt från att handla närproducerat, dra ner på köttkonsumtionen eller varför inte bli jägare?
En bra början är att ta ett certifikat och sedan bra produkter för jakt som Lafayette. Genom att jaga eller att bara få en större kunskap om hur vår mat produceras och vad det innebär i utsläpp kommer vi komma snabbare till målet.