Nytt amorteringskrav – igen

Finansinspektionen anser inte att de har några rättsliga möjligheter till att gå in och kräva ett krav på att amortera, vilket satte stopp för planerna. Nu är de dock åter i ropet då regeringen ska gå in och besluta hur man kan få till ett amorteringskrav.

Ja, när det kommer till lagar och regler så är det inget som man rör omkring i och så får man någonting färdigt över en natt. Om det blir ett amorteringskrav som kommer att träda i kraft så kommer det ta tid och tidigast 2016 kommer man i så fall kunna få igenom detta då det måste gå genom många instanser för att bli till en verklighet – även om det rakt upp och ner kan kännas ganska så enkelt.

I en tidigare text har vi skrivit att kravet på att amortera skulle träda i kraft redan i augusti, men nu anser Finansinspektionen inte sig ha den kraften att kunna genomföra detta och måste med det vänta på regeringen för att en ny lag ska bli till verklighet skriver SR.se.

10602140--
Per Bolund har nu bjudit in allianspartierna för några veckor sedan för att diskutera detta om hur man på bästa sätt ska gå tillväga. Vad man kan konstatera är att detta är något bra då man sparar till sig själv, men att många som inte har en så bra inkomst kommer att bli drabbade av detta då det kommer ställa högre krav vilket kan betyda att det kommer att öka klyftorna i samhället. Men man hoppas med detta att man även kommer kunna få ner bostadspriserna, för just nu stiger de i en sådan takt att det är mycket obehagligt.

När detta kommer lägga sig lite ska det bli spännande att se hur det nya kravet kommer ta sig i uttryck. Och om du är trött på att läsa om amortering och vill lämna landet bör du läsa vårt inlägg om hur man söker sig till fjärran land.